Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Αγία Λυδία η Φιλιππησία


Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία είναι Μικρασιάτισσα Aγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.Το Βαπτιστήριο-Ναός της Αγίας Λυδίας, δίπλα στο Ζυγάκτη ποταμό όπου βαπτίσθηκε η Αγία (κοντά στους αρχαίους Φιλίππους).

 Τι γιορτάζουμε στις 20 Μαΐου

Η Λυδία ήταν έμπορος πορφύρας από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας. Διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη μαζί με όλη την οικογένειά της από τον Απόστολο Παύλο (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. 16). Αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία Xριστιανή, καθώς ήταν η πρώτη που έλαβε δια της βαπτίσεως το Άγιο Πνεύμα επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Η μνήμη της τιμάται στις 20 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν υπάρχουν στον οικισμό Λυδία Καβάλας (Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας), αλλά και στην Ασπροβάλτα.

Η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας, η οποία κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη στους Φιλίππους από τον Απόστολο Παύλο, όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (ιστ’, 14-15).

Η Λυδία καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας και ασκούσε το επάγγελμα της πωλήτριας πορφύρας στους Φιλίππους της Μακεδονίας.

Ανακηρύχθηκε Αγία από την Εκκλησία στις 2 Οκτωβρίου 1972 και η μνήμη της τιμάται στις 20 Μαϊου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Λυδία.

Απολυτίκιο
Τον Θεόν σεβόμενη διανοίας ευθύτητι, το της χάριτος φέγγος δια Παύλου εισδέδεξαι, και πρώτη εν Φιλίπποις τω Χριστώ, επίστευσας θεόφρον πανοικεί· δια τούτο σε τιμώμεν ασματικώς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τω ευδοκήσαντι εν σοι, δόξα τω σε καταυγάσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν τα κρείττονα