Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ιεροί Ναοί Μεγάρχης Τρικάλων

 

IEΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ:



Η παράδοση τοποθετεί το κτίσιμο του παλαιότερου ναού της Αναλήψεως στα 1819, συνδέοντάς το με τη χορηγική δράση της κυρά Βασιλικής των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την λιθανάγλυφη επιγραφή, πάνω από τη νότια είσοδο,
οι εργασίες ανέγερσης του σύγχρονου ναού, που επαναλαμβάνει τον
αρχιτεκτονικό τύπο και τις διαστάσεις του παλαιότερου, ξεκίνησαν το
1957, επί αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Δωρόθεου. 

Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε 1965 από τον διάδοχό του Μητροπολίτη κ. Διονύσιο.

Στο εσωτερικό του ναού τοποθετήθηκε ο ξυλόγλυπτος εξοπλισμός του προγενέστερου ναού, που αποτελείται από το τέμπλο, τον άμβωνα και τον δεσποτικό θρόνο. Το επιβλητικό τέμπλο αποτελεί ένα άριστο δείγμα της ηπειρώτικης ξυλογλυπτικής. Σύμφωνα με την χρονολογία η οποία αναγράφεται πάνω από την Ωραία Πύλη, φιλοτεχνήθηκε το 1819.

Μορφολογικά ακολουθεί την τυπική τριμερή διάταξη, που αρθρώνουν η βάση με τη ζώνη των δεσποτικών εικόνων, ο θριγκός (επιστύλιο) με τις εικόνες του Δωδεκαόρτου και η επίστεψη με το σταυρό και τα δύο λυπηρά.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:



Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της Μεγάρχης και λειτουργεί ως κοιμητηριακός ναός της κοινότητας. Αρχιτεκτονικά, είναι ένας μονόχωρος, δρομικού τύπου, ναός, με νάρθηκα εν είδει στοάς κατά μήκος της δυτικής και νότιας πλευράς του.

Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού οργανώνεται συμμετρικά σε τρείς ζώνες, τα θέματα των οποίων ακολουθούν ένα σύστημα παρατακτικής και οριζόντιας ανάπτυξης.

Στο εικονογραφικό θεματολόγιο των τοιχογραφιών επισημαίνονται ιδιαιτερότητες, κάποιες από τις οποίες επιτρέπουν την ένταξή του σε συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κλίμα, ενώ κάποιες σπανιότερες αποκαλύπτουν τις καταβολές ή εκφράζουν κάποιες θεολογικού χαρακτήρα προθέσεις των δημιουργών του.

Ο ζωγράφος ή οι ζωγράφοι του μνημείου μας όμως δεν φαίνεται να αντλούν τα πρότυπά τους από τα παραδείγματα αυτά, και δη των γειτονικών Μετεώρων. Στην εκτίμηση αυτή οδηγούν στοιχεία όπως η αντιπαραβολή της παράστασης του Οσίου Αθανασίου του εν τω Λίθω.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ:



Στον λόφο του συνοικισμού Ουρανός βρίσκεται ακόμη ένα εξωκκλήσι, τιμώμενο στη μνήμη του Προφήτη Ηλία.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις αρχές του 1980 με μέριμνα του τότε εφημερίου του χωριού π. Ηλία Γεωργούλα και του διαδόχου του εφημερίου π. Ανδρέα Τζιατζιά, ο οποίος και κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή του Ναού το 2006.

Τα θυρανοίξια και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τελέστηκανστις 14 Μαΐου 2003 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου.



ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:



Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο λόφο του «Σκούμπου», πάνω από τον συνοικισμό Ουρανό, βορειοδυτικά της Μεγάρχης.

O χρόνος ανέγερσης του ναού είναι άγνωστος, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική επιγραφή. Τοπική παράδοση συνδέει την οικοδόμησή του με ενύπνια θεϊκή υπόδειξη της θέσης αρχαιότερου ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο.

Από αρχιτεκτονική άποψη πρόκειται για ένα μονόχωρο, δρομικού τύπου, ξυλόστεγο ναό με ημικυλινδρική κόγχη στα ανατολικά. Η τοιχοποιία του είναι κατασκευασμένη από αργολιθοδομή, με μικροσυμπληρώσεις από τούβλο ή κεραμίδι και πωρόλιθο.