Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Όν ού τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος...

 


Σήμερα στην εποχή μας υπάρχει το φαινόμενο της αντίδρασης για όλα, το φαινόμενο της γνώμης για όλα και το φαινόμενο της μη υπομονής.


Αντιδρούμε ακόμα και στα πνευματικά θέματα λες και η πίστη μας είναι ένα διπλωματικό συνέδριο όπου εκφράζει ο καθένας την άποψη του και προσπαθεί να την επιβάλλει χωρίς να υπολογίζουμε τον Θεό και την διδασκαλία Του.


Αυτό δείχνει ότι ο Θείος Λόγος δεν επιδρά στην ψυχή μας και ότι εμείς τον παρερμηνεύουμε ή τον παραφράζουμε κατά το δοκούν.


Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν ακραίες τεχνικές και χρησιμοποιούν ως νόμιμη αντίδραση τις τεχνικές τους ανακαλώντας το περιστατικό Του Κυρίου μας στον Ναό του Σολομώντα όταν με μια ράβδο γκρέμισε τα μικρομάγαζα που υπήρχαν στον Οίκο Του Πατρός Του.


Λάθος σύγκριση και λάθος χρησιμοποίηση διότι ο Χριστός στον Ναό του Σολωμόντα έδωσε ένα μήνυμα προς όλους μας(ουδείς Φαρισαίος αλλά ούτε και εμείς το αντιληφθήκαμε σωστά) το οποίο έμελλε να είναι και αυτό που θα Τον Σταύρωνε και θα τον οδηγούσε στον Θάνατο.... Ξέρετε γιατί; Διότι οι Φαρισαίοι δεν αντιλήφθηκαν ότι όταν μιλούσε για την κατεδάφιση του Ναού και την ανέγερση του σε τρείς ημέρες ότι ομιλούσε για το Σώμα Του, αυτό το Αγιασμένο Σώμα που σήμερα είναι ο Ναός όλων μας..... Χτυπούσε με το φραγγέλιο ο Χριστός την αμαρτία, τις σκέψεις και τις μέριμνες του κόσμου που διώκουν την ηρεμία της προσευχής, χτυπούσε καθετί που αμαυρώνει την πνευματική μας πορεία εντός του Ιερού Ναού, έδιωχνε όλα αυτά που πολλές φορές σκεφτόμαστε και διώχνουν το Άγιον Πνεύμα από μέσα μας....Δεν χτυπούσε τους ανθρώπους, ούτε τα ζώα αλλά την αμαρτία..... 


Δυστυχώς όμως σήμερα αντί να χτυπήσουμε την αμαρτία που εμείς πράττουμε με τους λόγους μας χτυπούμε τους αδερφούς μας έχοντας ως άλλοθι αυτή την στιγμή του Ιερού Ευαγγελίου....


Συνεχίζει ο καθένας μας έχοντας ως λάβαρο αυτό το αρχαίο ρητό που έχει παρερμηνευτεί πολλάκις από την αρχική του μορφή..... Όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος...... Το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την διδασκαλία Του Χριστού όπου λέγεται στο Ιερό Ευαγγέλιο «όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην» Ματθαίος 5:39  και όμως δεν τα ψάχνουμε σωστά τα πράγματα διότι παρασυρόμαστε από την έλλειψη της υπομονής και αντιδρούμε χωρίς σύνεση κατά πάντων....


Οι αρχαίοι Έλληνες με το ρητό που εμείς ως σύγχρονοι συνεχιστές τους το έχουμε αλλάξει έλεγαν μια μεγάλη αλήθεια....  Ον ου τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος.... Όποιον δεν τον ακουμπά, δεν το χτυπά στην ψυχή του ο λόγος ούτε και η ράβδος θα του κάνει κάτι... Αυτή την σοφή έκφραση αλλάξαμε και σήμερα δικαιολογούμε ακραίες αντιδράσεις.


Εάν εμάς σήμερα δεν μας ακουμπά ο Λόγος Του Θεού τι μπορεί να αλλάξει η ράβδος που χρησιμοποιείται μεταξύ μας....Ας προσφύγουμε στην κατανόηση του Θείου Λόγου στην αληθινή του μορφή και έννοια.


Το σωστό και δίκαιο είναι όταν στα πνευματικά θέματα υπάρχει ο πειρασμός να μελετούμε Τον Λόγο Του, να προσευχόμαστε και να κάνουμε υπομονή ώστε να καταλαγιάσει ο θυμός που μας οδηγεί σε αντιδράσεις που θα μετανιώσουμε ή ίσως και να μην καταλάβουμε πόσο πνευματική ζημιά μας έχουν κάνει και δεν θα τις εξομολογηθούμε και πότε με αποτέλεσμα να χάσουμε την Σωτηρία της ψυχής μας...


Μην πολεμάτε το πρόβλημα διότι πολλές φορές το πρόβλημα έρχεται και ως λύση έγραψε ένας φίλος Ιερέας και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.


    - Ο Ανάξιος -