Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ανέγνων, έγνων, κατέγνων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "<<Ας προσέχουμε στην ανάγνωση των Γραφών, γιατί εάν προσέχεις στην Γραφή, σου ξεριζώνει τη λύπη, σου φυτεύει την ευχαρίστηση, αναιρεί την κακία, ριζώνει την αρετή...>> Άγως Ιωάννης Χρυσέστομες"


–Το διάβασα, το κατάλαβα, το απέρριψα.
Ιουλιανός ο Παραβάτης, 331-363 μ.Χ., Βυζαντινός Αυτοκράτορας
(όταν διάβασε βιβλίο με χριστιανικό περιεχόμενο)
Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως. Ει γαρ έγνως, ου κατέγνως.
–Διάβασες [τις Γραφές] αλλά δεν κατάλαβες· γιατί αν είχες καταλάβει δεν θα είχες απορρίψει.
Μέγας Βασίλειος, 330-379, Πατέρας της Εκκλησίας
(απάντηση σε σχόλιο του Ιουλιανού του Παραβάτη εναντίον του Χριστιανισμού)

Η σημασία στην μελέτη της Αγίας Γραφής δεν είναι να την διαβάζεις γρήγορα, αλλά αργά κατανοώντας τα μηνύματα της..... Κάποτε ένας Γέροντας είχε το θάρρος να πει ότι τελείωσε την μελέτη της Αγίας Γραφής μετά από 21 χρόνια που την μελετούσε κάθε μέρα και από μία σελίδα τα πρώτα τρία χρόνια, κάθε μισή σελίδα τα επόμενα 6 χρόνια και το 1/4 της σελίδας για δώδεκα χρόνια....
Μετά από 21 χρόνια ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε ότι ο φόβος που είχε να μην παρεξηγήσει κάποιο μήνυμα της Αγίας Γραφής έπαψε να υπάρχει, γι' αυτό όταν τελείωσε είπε....
Με θάρρος μπορώ να ομολογήσω ότι ο ανθρώπινος φόβος για την μελέτη της Αγίας Γραφής έγινε φόβος Θεού και η αρχή της  Σοφίας είναι ο Φόβος Θεού(Σοφία Σειράχ).
Όταν μελετούμε την Αγία Γραφή είναι η ευκαιρία μας να κατανοήσουμε την θέση που μας έχει βάλει ο Θεός εντός της καρδιάς Του..... Φθάνει να τον βάλουμε και εμείς στην δική μας καρδιά  και να μελετήσουμε αυτά που μας λέει μέσω της Αγίας Γραφής.

     - Ο Ανάξιος -