Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ψάχνοντας τον Άγιο Γέροντα, αγνοούμε τον Άγιο που κρύβουμε μέσα μας.


Ψάχνοντας τον Άγιο Γέροντα, αγνοούμε τον Άγιο που κρύβουμε μέσα μας.

Φαινόμενο της εποχής μας οι πιστοί να ψάχνουν έναν Άγιο Γέροντα να τον ακολουθήσουν, να ενισχυθούν από τα λεγόμενα του, άλλες φορές να επωφεληθούν από την διορατικότητα και την Αγιοσύνη του, ψάχνουν να βρούν τον Άγιο που θα τους αλλάξει και θα μοιραστεί την Σοφία του ώστε και εντός τους με ένα τρόπο"μαγικό" να επέλθει μια πνευματική αλλαγή.


Άλλοι έχουν την εντύπωση ότι έχοντας σχέσεις με ένα Γέροντα πλησιάζουν τον Θεό πιο ουσιαστικά απ' ότι με την Μυστηριακή ζωή, έχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δεν εκκλησιάζονται καθόλου αλλά κάνουν τακτικές επισκέψεις σε Γέροντες έχοντας την εντύπωση οτι έτσι έχουν μια πνευματική επαφή με τον Θεό.

Η μόνη αληθινή επαφή με τον Θεό έρχεται μέσα από την Μυστηριακή ζωή και την συμμετοχή μας σε αυτή και κοινωνώντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Γεύονται τον κόπο και τον αγώνα ενός ασκητή, ενός πνευματικού πολεμιστή που μοιράζεται τα λάφυρα του δικού του αγώνα με όσους έχουν την αδυναμία να δούνε ότι ψάχνουν την Αγιοσύνη σε άλλους και αγνοούν τον Άγιο που υπάρχει μέσα τους.

" Γίνεσθαι Άγιοι, διότι εγώ Άγιος είμαι", αυτό μας αναφέρει ο Κύριος μας μέσω του Ιερού Ευαγγελίου.... Και όμως το αγνοούμε, ξεχνούμε ότι τα όρια τα οποία μας έχει θέσει ο Θεός είναι τα όρια της Αγιοσύνης. Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο, πόσο μάλλον ούτε να έχουμε την εντύπωση ότι θα την μοιραστούμε την Αγιοσύνη με κάποιον άλλο η θα μας την παραχωρήσει ο κάθε Άγιος Γέροντας που ακολουθούμε.

Η σχέση μας με έναν Γέροντα έχει την σημασία της κατήχησης, του πνευματικού προβληματισμού και της αναζήτησης, έχει την μετοχή μας στο Μυστήριο της εξομολογήσεως, της μετανοίας, της πνευματικής καθοδήγησης, της υποστήριξης και ενθάρρυνσης έναντι των πειρασμών αλλά όμως μέσω του δικού μας προσωπικού αγώνα, μέσα από την άσκηση που έχουμε επιβάλλει στον εαυτό μας, μέσα από τον κόπο της προσευχής,της εγκράτειας και της εν Χριστώ ζωής που θέλουμε να έχουμε στην δική μας ζωή.

Λένε μερικοί είπε ο Γέροντας αυτό, εσύ όμως τι κάνεις; Λένε άλλοι να εύχεσαι Γέροντα, εσύ όμως προσπαθείς να γίνει αυτό που ζήτησες τον Γέροντα να εύχεται; Χωρίς την δική μας συμμετοχή τίποτα δεν γίνεται παρά μόνο αν κρίνει και το παραχωρήσει ο Θεός.

Το ζητούμενο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει έναν εν ασκήσει Άγιο εντός του και η αποστολή του στην Γή είναι να μπορέσει να τον ανακαλύψει και να τον αναδείξει, να τον αποκαλύψει στους πλησίον του και με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.... Αυτή είναι η αλυσίδα της ζωής που ο Θεός έχει δώσει στους ανθρώπους.

Μαρτυρία για όλα αυτά είναι τα θαύματα του Κυρίου μας..... Σε κάθε θαύμα υπήρχε η ομολογία του ανθρώπου πρώτα στα ερωτήματα του Χριστού..... Πιστεύεις; Θέλεις να σωθείς; Πιστεύεις ότι Εγώ μπορώ να στο κανω αυτό; Έτσι ακριβώς λοιπόν και τώρα πρέπει να υπάρχει η ομολογία του ανθρώπου μέσω του πνευματικού του αγώνα..... Ο Χριστός δεν ρωτούσε ποιός είσαι ή με με ποιόν σχετίζεσαι αλλά ούτε ποιός είναι ο Γέροντας σου;

Ρωτά ευθέως εσένα, Πιστεύεις;

Ποιά θα είναι η απάντηση μας , Χριστέ μου δεν ξέρω να ρωτήσουμε τον Γέροντα μου;

Το κείμενο δεν έχει σκοπό να εκδιώξει τους πιστούς που επισκέπτονται ή έχουν πνευματική σχέση με τέτοιους Γέροντες , σκοπός είναι να εκδιώξει την σκέψη των ανθρώπων ότι η Σωτηρία της ψυχής θα έλθει μέσα από την προσευχή του Γέροντα χωρίς την δική μας ενεργή συμμετοχή ή ότι θα κάνει το θαύμα ο Γέροντας χωρίς εμείς να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας στην ομολογία που θα έρθει να ζητήσει ο Θεός πριν απαντήσει στο αίτημα μας, γι' αυτό και πολλά αιτήματα δεν παραχωρούνται από τον Θεό γιατί απλά δεν είμαστε έτοιμοι ή δεν μας χρειάζονται κατά την Δίκαιη Κρίση του Θεού.

Σκοπός μου είναι να μπορέσω να ψάξω να βρω την Αγιοσύνη μου, να εκπληρώσω την αποστολή που μου έδωσε ο Θεός, σκοπός μου είναι να βρω τον Άγιο που κρύβεται μέσα μου και να τον παραδειγματίσω στους πλησίον μου.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας κατά την παραχώρηση του Θεού επιτελούν θαύματα προς όφελος των πιστών κατά την Δίκαιη Κρίση του Θεού και την δύναμη της πίστεως των πιστών, μέσα από την αγνότητα και την  καθαρότητα της ψυχής του κάθε ανθρώπου.

Υπάρχει και η μαρτυρία στην ζωή μας ότι πολλοί σύγχρονοι Άγιοι εν ζωή μέσω της προσευχής έχουν βοηθήσει πολλούς πιστούς σε δύσκολες καταστάσεις ακόμα και αγνώστους προς αυτούς αλλά και μη πνευματικούς ανθρώπους, αυτό όμως συνέβη ώστε μέσα από αυτή την ευλογία να συμβεί η αλλαγή τους σε πιο ένθερμους Χριστιανούς γιατί ο Θεός έκρινε ότι η αγνότητα της ψυχής τους θα αναγνώριζε το Θείο Δώρο.... Υπάρχουν όμως δυστυχώς και αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται την Θεία Χάρη και μένουν στο σκοτάδι της απιστίας τους ακόμη και αν έχουν συμμετοχή στην Μυστηριακή ζωή.

Είναι κατανοητό πλέον ότι τα πάντα κρίνονται εκ Θεού και βάση της Κρίσεως Του είναι η πνευματική κατάσταση του ίδιου του ανθρώπου και όχι του Γέροντος του.

Εν κατακλείδι συμβουλεύουμε τους πιστούς να επωφελούνται της πνευματικής σχέσης με Γέροντες, κληρικούς και Πνευματικούς όχι περιμένοντας από αυτούς να ενεργήσουν στο Έλεος του Θεού αλλά να τους υποστηρίξουν στον πνευματικό αγώνα της ανακάλυψης του Αγίου που κρύβεται μέσα τους.

Ο Ανάξιος.