Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

«Σήμερον ὁ Ἰούδας καταλιμπάνει τόν Διδάσκαλον καί παραλαμβάνει τόν διάβολον·


«Σήμερον ὁ Ἰούδας καταλιμπάνει τόν Διδάσκαλον καί παραλαμβάνει τόν διάβολον·



Αυτό που πολλοί αυτές τις ημέρες προσπαθούνε να το περάσουνε με ήπια λόγια, με λόγια αγάπης , υποστήριξης και αδελφικής κατανόησης θεωρώντας ότι κάνουνε το σωστό.... Έρχεται ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας και μας αποκαλύπτει όλη την πραγματικότητα.

Όταν ο αδελφός σου πέσει μην τον ενθαρρύνεις να πάει πιο κάτω αλλά προσπάθησε να αντιληφθεί το λάθος του, ώστε μέσα από την ντροπή να ξεκινήσει τον δρόμο της μετανοίας του.

Είναι σκληρό βέβαια να το κάνεις αυτό γιατί ούτε στον εαυτό σου θα το ήθελες να συμβεί, όμως αξίζει να επαινέσουμε ένα λάθος για να δηλώσουμε την στήριξη στον αδελφό μας και με αυτό τον τρόπο να του κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια;

Κάποτε ένας Ιερέας που είχε χάσει την γυναίκα του μη μπορώντας να αντέξει την αγαμία πήγε στον Επίσκοπο του και του είπε.... Δέσποτα μου, εγώ θα βγάλω το ράσο για να μπορέσω να ξαναπαντρευτώ... Ο Επίσκοπος προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, του μίλησε με αγάπη,του εξήγησε τους Ιερούς κανόνες αλλά τίποτα αμετακίνητος ο Ιερέας στην απόφαση του..... Τέλος του είπε.... Εντάξει αλλά θα γίνει όλο αυτό εκεί από όπου ξεκίνησες και έλαβες αυτή την χάρη της Ιεροσύνης.... Έτσι και έγινε την επόμενη Κυριακή εντός του Ιερού Ναού ενώπιον όλων των πιστών, έμπροσθεν του Σωλέα έστεκε ο Επίσκοπος και ο Ιερέας, εκείνη την στιγμή ο χορός έψαλλε το τροπάριο της Μ. Πέμπτης....«Σήμερον ὁ Ἰούδας καταλιμπάνει τόν Διδάσκαλον καί παραλαμβάνει τόν διάβολον·.....Στο άκουσμα αυτού του τροπαρίου ο Ιερέας ένιωσε συντριβή και με δάκρυα στα μάτια γονάτισε και ζήτησε συγχώρεση ενώπιον του Θεού, του Επισκόπου και του Λαού.... Έμεινε Ιερέας έως το τέλος της ζωής του.

Αξίζει αγαπητοί μου να λέμε το δεν πειράζει, προχώρα, είμαστε μαζί σου ακόμα και αν αυτό οδηγεί στην θέση του Ιούδα;

Άραγε αδελφοί κληρικοί που επαινείται τον αδελφό μας που έπεσε στο αμάρτημα αυτό; Ευαρεστούμαι τον Θεό με αυτές τις θέσεις μας; Άραγε αναπαύονται οι συνειδήσεις των ανθρώπων που εξομολογούνται στην αναξιότητα μας βλέποντας να βοηθούμε τους συνλειτουργούς μας να λιποτακτούν από τον Χριστό μας;;;;;

Άραγε οι Ιεροί Κανόνες είναι μόνο για τους λαϊκούς και όχι για τους κληρικούς; 

Τι θα προσφέρουμε στον Κύριο μας, την απόδειξη της αγάπης μας σε μια πτώση κάποιου αδελφού ή τον αγώνα μας για την σωτηρία της ψυχής αυτού;;;;

Ας προβληματιστούμε με το κείμενο του Αγίου Βασιλείου αφού εμείς οι περισσότεροι είμαστε είτε δικαστές, είτε γιατί ζηλεύουμε, είτε μας αρέσει η κατάκριση, είτε γιατί μας αρέσει να είμαστε ενάντια στην Νέα Τάξη Αγάπης που μερικοί μεταδίδουν στον πιστό λαό του Θεού.....

Ας ακούσουμε το τροπάριο της Μ. Πέμπτης και ας διαβάσουμε τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου, ας σκεφτούμε και ας αρχίσουμε από τώρα την προσευχή για έκπτωτο Ιερέα ώστε να παρακαλέσουμε τον Θεό να τον οδηγήσει στην μετάνοια τα υπόλοιπα τα δήθεν αγαπουλίστικα αφήστε τα για άλλα δόγματα, θρησκείες που αντί για Ιερείς έχουν Life coaches..

Ο Ανάξιος.

Επισυνάπτω το Τροπάριο με την Νεοελληνική απόδοση προς διευκόλυνση.

Σήμερον ὁ Ἰούδας καταλιμπάνει τόν Διδάσκαλον καί παραλαμβάνει τόν διάβολον· τυφλοῦται τῷ πάθει τῆς φιλαργυρίας, ἐκπίπτει τοῦ φωτός ὁ ἐσκοτισμένος∙ πῶς γάρ ἠδύνατο βλέπειν ὁ τόν φωστῆρα πωλήσας τριάκοντα ἀργυρίων; ἀλλ᾽ ἡμῖν ἀνέτειλεν ὁ παθών ὑπέρ τοῦ κόσμου∙ πρός ὅν βοήσωμεν∙ Ὁ παθών καί συμπαθῶν ἀνθρώποις, δόξα σοι».

Σήμερα ὁ Ἰούδας ἐγκαταλείπει τό Διδάσκαλο καί παίρνει σάν φίλο τό διάβολο· τυφλώνεται (ἡ ψυχή του) ἀπό τό πάθος τῆς φιλαργυρίας, ξεπέφτει ἀπό τό φῶς ὁ σκοτισμένος νοῦς του· διότι, πῶς μποροῦσε νά βλέπει (ὁ ὀφθαλμός τῆς ψυχῆς του) αὐτός, πού πούλησε τον Ἥλιο (τό Χριστό) ἀντί τριάκοντα ἀργυρίων; Γιά μᾶς ὅμως ἀνέτειλε αὐτός πού ἔπαθε ὑπέρ τοῦ κόσμου, πρός τόν ὁποῖο ἄς φωνάξουμε δυνατά: Δόξα ἀνήκει σ᾽ ἐσένα, Κύριε, πού ἔπαθες καί τρέφεις συμπάθεια στούς ἀνθρώπους.