Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία. Η Αγία Άννα είχε επίσης δύο άλλες αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβή.
Η πρώτη αδελφή της Μαρία είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε δεύτερη αδελφή της Σοβή είχε κόρη την Ελισάβετ.
Γνωρίζουμε επίσης ότι και οι δύο αδελφές της Αγίας Άννας παντρεύτηκαν στη Βηθλεέμ.
Η Αγία Άννα από την άλλη παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Δίκαιο και Προπάτορα Ιωακείμ και απέκτησαν σε ώριμη ηλικία και ύστερα από πολύ προσευχή, υπομονή και ταπείνωση, την Παρθένο Μαρία.
Όταν η Αγία Αννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στον Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.
Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στον Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά.
Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οι δίκαιοι εις ζωήν αιώνιο απελεύσονται» (Ματθ. κε’ 46).
Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.
Στην ιστορική μας αναφορά για το πρόσωπο της Αγίας Άννης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον 6ο αιώνα και συγκεκριμένα περί το 550 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περικαλλή Ναό προς τιμήν της Προμήτορος.
Άξιο αναφοράς είναι ότι στην Αγιορείτικη Σκήτη της Αγίας Άννης στα Κατουνάκια, υπάρχει τμήμα του θαυματουργού Λειψάνου της, μέσω του οποίου χιλιάδες θαύματα έχουν επιτελεστεί, θεραπείας αλλά και τεκνογονίας άτεκνων ζευγαριών, που στέλνουν τα ονόματα με επιστολές και τηλεφωνικά στους πατέρες της Σκήτης για μνημόνευση.
Στα Ιεροσόλυμα επίσης σώζεται το σπίτι και ο τάφος των Θεοπατόρων, το οποίο έχει γίνει πλέον Μοναστήρι.
Πέρα όμως από τον βίο, τα ιστορικά στοιχεία και τα θαύματα της Αγίας Άννης, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει Ιερά Ακολουθία της Εκκλησίας μας καθώς και στα Μυστήρια, που πριν από τη μνήμη των Αγίων της ημέρας, στην Απόλυση, να μην μνημονεύονται πάντα οι Θεοπάτορες :
«των αγίων καί δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Αννης…», αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξέχουσα θέση και τιμή της Εκκλησίας μας, για Εκείνους που μεγάλωσαν, ανέθρεψαν και προσέφεραν την Παναγία μας στον Ναό Του Θεού, για να γίνει το σκεύος εκλογής το οποίο επέλεξε ο Θεός, ώστε να σαρκωθεί στη γη!
Επίσης άλλο συμπέρασμα στο οποίο κάποιος μπορεί να καταλήξει από τη μνήμη της Αγίας Άννης, είναι ο σεβασμός και η αγάπη γι’ αυτό που ονομάζουμε σήμερα Τρίτη ηλικία.