Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

O Άγιος Σαμψών O Ξενοδόχος

Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου: Ο κληρικός Γενέσιος, υπηρετούσε ως νοσοκόμος στο Πανδοχείον του Σαμψών στην Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως ήταν αμελής και τεμπέλης και δεν φρόντιζε όπως έπρεπε τους αρρώστους, ο άγιος Σαμψών εμφανίστηκε αρχικά στον ύπνο του  και τον παρακίνησε να επιμελείται καλά τους αρρώστους, για να μην υποφέρουν.

Επειδή όμως ο Γενέσιος δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, που του έκανε ο άγιος, του εμφανίστηκε για δεύτερη φορά ολοζώντανος και του έδωσε τόσο ξύλο, ώστε τον έκανε κατάμαυρο και γεμάτο πληγές σε όλο του το σώμα.

Και μάλιστα, ο Γενέσιος, από τον φόβον του έχασε την λαλιά του και δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει.

Για να μάθουν, λοιπόν, τι έπαθε, του έδωσαν χαρτί και μολύβι για να γράψει τι ακριβώς συνέβη. Και τότε ο Γενέσιος έγραψε με λίγα λόγια τι έγινε.

Όταν έμαθε όλα αυτά ο Δρουγγάριος Λέοντας, ο οποίος είχε θεραπευθεί θαυματουργικά από τον άγιο Σαμψών, πήγε στο νοσοκομείο και διαπίστωσε και ο ίδιος ότι πράγματι ο Γενέσιος δεν μπορούσε να μιλήσει.

Για τον λόγο αυτό παρακάλεσε τον άγιο λέγοντάς του τα εξής:

Άγιε του Θεού, γνωρίζεις σε πόση ευλάβεια σε έχω, και πόσα χρήματα ξόδεψα για τον οίκο σου αυτό. Γι αυτό, σε παρακαλώ και εγώ, για την αγάπη μου, να δώσεις την φωνή στον νοσοκόμο για να μας φανερώσει τι έπαθε, και να δοξαστεί ο Θεός.

Αφού προσευχήθηκε με τα λόγια αυτά ο Δρουγγάριος, ο Γενέσιος μίλησε ξανά, και διηγήθηκε με σαφήνεια σε όλους το τι ακριβώς έγινε, αλλά και ότι ο άγιος Σαμψών πρόσταξε, να κάνουν το σπίτι που έμενε πριν γίνει το νοσοκομείο εκκλησία. Και πράγματι αυτό έγινε και την αφιέρωσαν επ’ ονόματι του και εκεί τελούνταν καθημερινά εξαίσια θαύματα.