Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Ο φθονερός, όταν βλέπει κάτι το καλό στον άλλο, υποφέρει. Το ίδιο παθαίνει και ο πανούργος διάβολος. Διάβολος και φθονερός φθονούν το καλό του άλλου. Έχουν μεταξύ τους το κοινό αυτό σημείο. Κι ο διάβολος το «εκμεταλλεύεται». Περνά μέσα απ’ αυτό, (=φθόνο) την κακία του σ’ ανθρώπους.


Ο φθόνος δηλ. του φθονερού ανθρώπου είναι αγωγός, απ’ όπου διοχετεύεται στις ανθρώπινες ψυχές το δηλητήριο (=βασκανία) του διαβόλου. «Η βασκανία είναι μία δαιμονική ενέργεια, που γίνεται μέσω των φθονερών ανθρώπων» (Μ. Βασίλειος περί φθόνου, 4), «…απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον» (Ευχή εις βασκανίαν).

Κι αυτό σημαίνει: Βασκανία ΔΕΝ είναι ένας λ.χ. συνηθισμένος πονοκέφαλος, ή μια συνηθισμένη ζάλη κλπ., αλλά είναι κάτι το ασυνήθιστο!! Κάτι το φοβερό, το ανυπόφορο, το …σατανικό!!

Είχε κάποιος, (διηγούνται αυτόπτες μάρτυρες) ένα ωραίο άλογο. Το είδε κάποιος (φθονερός) και είπε: «Τι ωραίο άλογο». Και το άλογο δεν άντεξε το «μάτι». Έσκασε, ψόφησε ακαριαία!

Ποιοί έχουν «μάτι»;
Κακό «μάτι» έχει εκείνος, που έχει μέσα του κακία! «απέλασον πάσαν φαρμακείαν των φθοροποιών και φθονερών ανθρώπων» (ευχή εις βασκανίαν).

Γι’ αυτό παλαιότερα, οι αγράμματες γριούλες, όταν έβλεπαν ένα όμορφο παιδάκι, ή άλλο τι ωραίο, το έφτυναν· και έλεγαν: «Να μην αβασκαθεί». Έβγαζαν από μέσα τους (έφτυναν) τον τυχόν κρυμμένο φθόνο.

Ποιούς πιάνει το «μάτι»;

Εφόσον η βασκανία είναι χτύπημα του σατανά στον άνθρωπο, είναι λογικό να «χτυπιόνται» από τη βασκανία, όσοι δεν είναι εφοδιασμένοι με πνευματικά όπλα, που πολεμούν και συντρίβουν το διάβολο (νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση, Θ. Κοινωνία, δεν φορούν Σταυρό).

Δεν πιάνει το μάτι:

Τους αγίους.

Τους ιερείς (λόγω της ιεροσύνης τους).

Και τον κάθε χριστιανό, που ζει την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

«Ξεμάτιασμα»

Και πάλι, εφόσον η βασκανία είναι χτύπημα του σατανά, απαιτείται ειδική προσευχή, που να χτυπά, εξορκίζει το διάβολο.
Τα διάφορα χαντράκια δεν ωφελούν σε τίποτα.Η Εκκλησία μας για την περίπτωση αυτή έχει θεσπίσει την ευχή «εις βασκανίαν», που διαβάζεται από ιερέα. Που σημαίνει, πως όταν σε «πιάσει» το μάτι, θα πρέπει να πας στον ιερέα, και μόνο στον ιερέα.

Αμαρτωλό ξεμάτιασμα

Σε έπιασε το «μάτι». Αντί, λοιπόν, να πας στον ιερέα, πας στη γειτόνισσά σου, στη κουμπάρα σου, κ.λ.π., και σου κάνουν ξόρκια! Όμως έτσι αμαρτάνεις και συ, και αυτές που σε ξεματιάζουν. Εσύ, γιατί περιφρόνησες το λειτουργό του Χριστού (τον ιερέα), και κτύπησες ξένες πόρτες, αυτές γιατί πήραν τη θέση του ιερέα.

Μάθε, λοιπόν, πως ο λαϊκός, επειδή στερείται ιεροσύνης, δεν έχει δικαίωμα να σε «σταυρώνει».

Ο πατέρας ή η μητέρα, επειδή είναι πρόσωπα ιερά, και επειδή έχουν εξουσία στα παιδιά τους, μπορούν να «σταυρώνουν» τα παιδιά τους και μόνο τα παιδιά τους. (Το ίδιο ισχύει και για τον παππού ή τη γιαγιά σε σχέση με τα εγγονάκια τους ή με πνευματικούς γονείς, τους νονούς, ή με μοναχούς). Όμως και πάλι προσοχή! Θα πρέπει να λένε προσευχές της Εκκλησίας μας και μόνο της Εκκλησίας μας (λ.χ. «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ή το «απολυτίκιο» ενός αγίου κ. ά).

Με ποιο, λοιπόν, δικαίωμα σε σταυρώνουν άνθρωποι χωρίς ιεροσύνη; (Και γιατί δεν σταυρώνεσαι από μόνος σου; Άγιο είναι το χεράκι τους;)

Το εξίσου σημαντικό: Ο λαϊκός επειδή δεν έχει ιερωσύνη, δεν μπορεί να κάνει ένα μυστήριο, λ.χ. «ευχέλαιο». Και όμως, η γειτόνισσά σου, η κουμπάρα σου τολμούν (!) και κάνουν «ευχέλαιο». «Αγιάζουν» από μόνες τους το λαδάκι (!), που θα σε …σταυρώσουν!! (Διερωτήθηκες ποτέ, γιατί δεν προτιμούν το λαδάκι του κανδηλιού;).

Και να ήταν μόνο αυτό;

Το επικίνδυνο σημείο είναι όταν στο «μυστήριό» τους ανακατεύουν λόγια της Εκκλησίας μας με ξένα λόγια (=του διαβόλου). Λες και οι ευχές της Εκκλησίας μας χρειάζονται την ενίσχυση των «ευχών» του διαβόλου!

Λοιπόν, ποιά λόγια θα πιάσουν; Της Εκκλησίας ή του διαβόλου; Είναι δυνατόν να ακούσει ο Κύριος «μαγαρισμένες» προσευχές;

Προσοχή μεγάλη. Δυστυχώς πράττουν ακόμη αυτές οι γυναίκες αλλά και άνδρες οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι επιτελούν έργο αρεστό το να ξεματιάζουν τους άλλους με γελοίες τελετές με λάδι, αλάτι, με καρβουνάκι και με ότι μπορεί κανείς να φανταστεί, μάλιστα απαιτούν ορισμένοι και πληρωμή. Έχουν δε και την συνήθεια να δίνουν και οδηγίες μετά το ξεμάτιασμα όπως να πλυθείς, να αλλάξεις, να φτύσεις τον κόρφο σου, να κάνεις τρείς περιστροφές από τον εαυτό σου και άλλα πολλά.

Μας ταλαιπωρούν δυστυχώς ακόμη αυτές οι παράδοξες πράξεις και σκέψεις σε αυτό το θέμα και ας έχουμε φθάσει στο 2020 δεν βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί ώριμα και να αναλογιστούμε τα όπλα της πίστεώς μας αλλά αντίθετα τρέχουμε να βρούμε μαντζούνια και ξεματιάστρες.

Ξεγελιέται εύκολα ο άνθρωπος και κινδυνεύει από τέτοια είδους παγανιστικές συνήθειες..

Θα πεις:

-Μα είναι γυναίκες χριστιανές, κάνουν τον σταυρό τους, επικαλούνται το όνομα του Θεού!

-«Γι’ αυτό (απαντά ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) τις αποστρέφομαι! Γιατί χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού για να Τον υβρίζουν! Γιατί, λέγοντας πως είναι χριστιανές, κάνουν εκείνα που κάνουν οι ειδωλολάτρες! Και οι δαίμονες ανέφεραν το όνομα του Θεού, αλλά ήταν δαίμονες! Ο Κύριος τους επέπληξε και τους έδιωξε!» (Κατήχησις I΄).

Και πάλι:

Μα μόλις με ξορκίζουν, είμαι μια χαρά!

Μπορεί να είναι ψυχολογικό. Αυτό δηλώνει η επιστήμη. Ότι αυτού του είδους οι ενοχλήσεις είναι πιο πολύ ψυχολογικό  παρά της ύπαρξης του "κακού ματιού", άλλωστε πιο πάνω εξηγήσαμε τι θεωρεί βασκανία η εκκλησία κάτι πιο πάνω από ένα απλό πονοκέφαλο. Να μην τα συγχέουμε.

Μπορεί και να σε έκανε ο διάβολος καλά, φυσικά για το κακό σου…

Ο Διάβολος ειναι πονηρό πνεύμα και ξέρει πως να χειριστεί την αδυναμία μας μπορεί να κάνει κάτι καλό για εμάς ώστε να μας αποκτήσει και το ξεμάτιασμα είναι ένα από αυτά.

Λαδάκι Ευχελαίου, Αγιασμός, ο Βαπτιστικός Σταύρος, η ευχή υπό Ιερέως, νηστεία, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία, Μυστηριακή ζωή, προσευχή και προπάντων πίστη. Αυτά μας κρατούν προφυλαγμένους από πάσα πονηρή, βλαβερή και διαβολική ενέργεια.

Τα υπόλοιπα χαϊμαλιά τα οποία σας δίνουνε μην τα δέχεστε. Πλέον ο άνθρωπος πρέπει να ξεφορτωθεί τα κακώς κείμενα που έχουν παρεισφρήσει στην ορθόδοξη πίστη και να ζει ορθόδοξα κατά τον νόμο και ουσία.

Πηγές
* Εκκλησία Online
*Ενορία Μεγάρχης