Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Οδοιπορικό στους Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και εξωκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών


Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης Τρικάλων


Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης Τρικάλων… Βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Βαρουσίου, μία από τις αρχαίες και ιστορικές εκκλησίες των Τρικάλων.

Ο σημερινός ναός άρχισε να κτίζεται στις 26 Μαρτίου 1863 και αποπερατώθηκε την 29 Απριλίου 1867. Οι ανώνυμοι μάστοροι προέρχονται από το Ζουπάνι (Πεντάλοφο) του Βοΐου Κοζάνης και δούλεψαν με μεράκι και τέχνη την πέτρα.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία ως Επίσκεψη, ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία. Παλιά εικόνα της Παναγίας, επαργυρωμένη το 1896, από τον χαλικιώτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ».

Ορίζεται από την κτητορική της επιγραφή να τιμάται δύο φορές το χρόνο: 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Παναγίας).

Ο Ναός είναι μεγαλοπρεπής, όσο και κατανυκτικός, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ανατολικά καταλήγει σε εννιάπλευρη κόγχη με λιθανάγλυφες παραστάσεις (δικέφαλοι αετοί, πτηνά, εξαπτέρυγα, αγγελικές κεφαλές, σταυροί). Ωραιότατο είναι και το λιθανάγλυφο θύρωμα της δυτικής εισόδου.

Υπάρχουν λαμπρά ξυλόγλυπτα με πλούσια παραδοσιακή διακόσμηση. Το τέμπλο ανήκει στο έτος 1869 και είναι μετσοβίτικης τέχνης, δια χειρός Πέτρη Γεωργίου του Στεργίου και της συντροφιάς του.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης Τρικάλων
Γλύφονται ανθοδοχεία, πτηνά, ελάφια, λιοντάρια, η ρίζα του Ιεσσαί, οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος βαστάζουν από μία εκκλησία, το πτηνό στη φωλιά του, κλπ). Εξαίρετα ξυλόγλυπτα είναι επίσης ο άμβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, το προσκυνητάρι.

Στην νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου το 1959 υψώθηκε το πέτρινο κωδωνοστάσιο.
Κατά το χρονικό διάστημα 2007-2008, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. ΑΛΕΞΙΟΥ, έγινε ωραία ανακαίνιση του ναού, οπότε καθαρίστηκαν και οι λιγοστές τοιχογραφίες, έτσι απόκτησε την πρώτη λαμπρότητά του και επανήλθε το αρχαίο κάλλος.

Μέχρι την 24 Αυγούστου 1967 ήταν ο μητροπολιτικός ναός των Τρικάλων, εδώ τελέστηκε και η ευχαριστήρια δοξολογία της απελευθέρωσης της πόλης το 1881.



Μνημονεύεται στους κώδικες Τρίκκης (1471 ΕΒΕ και 287 Βαρλαάμ) με πολλές πληροφορίες για τους ιερείς, επιτρόπους, περιουσία, σκεύη, διάφορες δραστηριότητες.

Παρεκκλήσιο Αγίου Στυλιανού
(Εντός του ναού της Παναγίας Επισκέψεως)

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Γυναικωνίτη της Παναγίας Επίσκεψης, διαμορφώθηκε δε, κατά την μαρτυρία του αείμνηστου εφημερίου Κωνσταντίνου Βενδίστα, από την τρικαλινή οικογένεια Τζάνα (πριν από το 1940). Μονόκλιτο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο (1960) και εικόνες του μοναχού Παχωμίου (1961). Εδώ φυλάσσονται και τρεις φορητές εικόνες: Παναγία Επίσκεψη, Εισόδια Θεοτόκου και Άγιος Βησσαρίων. Στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι εικονίζεται ο Άγιος Στυλιανός, δια χειρός Δ. Ραυτόπουλου (1927).
Κάθε Παρασκευή απόγευμα ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου, ενώ τελούνται συχνά Θείες Λειτουργίες από ευλαβείς χριστιανούς που επικαλούνται τις πρεσβείες του Αγίου, ο οποίος έχει το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.

Το παρεκκλήσιο πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς την 26η Νοεμβρίου.


Η Θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Επισκέψεως.



Η πάνσεπτος, χαριτόβρυτος και Θαυματουργός εφέστιος εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως» (διαστάσεων 1,20Χ,0,75 εκ.), η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, είναι από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλεως των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης.

Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην Εικόνα ιστορήθηκε το έτος 1781 από τον ξακουστό αγιογράφο Αθανάσιο εκ Κορυτσάς. Η Εικόνα προέρχεται από προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός περικαλλής Ναός.

Φιλοτεχνήθηκε με ασήμι το 1896 μ. Χ. από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, που καταγόταν από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου, και καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. Τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.

Ενώπιον της εφεστίου εικόνος εψάλη στις 23 Αυγούστου 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.

Η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας «Επισκέψεως» εορτάζεται πανηγυρικά κατά τήν Κυριακή των Μυροφόρων και λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου.

Η φήμη της να βοηθάει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως Ρώσοι και Σέρβοι.

Πηγή: Από το σάιτ του Ιερού Ναού Παναγίας της Επισκέψεως.....panagiaepiskepsi.gr