Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ



Στους πρόποδες στης αρχαίας Φαλώρειας συντελέστηκε μια από τις πιο θαυμαστές ιστορίες για την ανέγερση του ναού του αγίου Γεωργίου και σίγουρα αποτελεί μια ανάμνηση που επιβεβαιώνει την οικονομία του Θεού για τα πάντα.

Η ανάμνηση μέσω της μαρτυρίας αφορά τον άνθρωπο, όταν ο Θεός επιτρέπει και ευλογεί να δέχεται τα σημάδια του, και πόσο μάλιστα όταν η μαρτυρία του ενός μπορεί να ξεσηκώσει λαό και κλήρο.
Την ιστορία του Αη Γιώργη μας μαρτυρεί η κ. Καλλιόπη Χασιώτη η οποία είναι η θετή κόρη της Μαγδαληνής Χασιώτη, αυτή που μέσα από τα σημάδια που δέχτηκε έγινε η αφορμή ώστε όλοι να έχουμε την δυνατότητα να πάμε και να προσκυνούμε στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη.
Η Μαγδαληνή Χασιώτη είχε καταγωγή από το Σέλι της Ηπείρου, σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της, με αποτέλεσμα έχοντας να μείνει με τον αδελφό της στην Καλαμπάκα. Εκεί, θα μείνει και θα εργαστεί σε μια οικογένεια ώστε να φροντίζει τα μικρότερα παιδιά. Σε ηλικία 25 ετών και μετέπειτα απο τα πολλές δοκιμασίες, αρχές του 20ου αιώνα, παντρεύεται με προξενιό τον Ηρακλή Χασιώτη.
Όπως αναφέρει η θετή κόρη της, Καλλιόπη, η μητέρα της η Μαγδαληνή ήταν μια γυναίκα ευσεβής πολύ κοντά στην εκκλησία, αφού ερχόμενη ξένη σε έναν ξένο τόπο ο Τριαδικός Θεός και η Μεγαλόχαρη Θεοτόκος ήταν τα μόνα στηρίγματα που είχε για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Μέχρι και σήμερα είναι ολοζώντανη η εικόνα όπου αντίκριζε την μητέρα της να προσεύχεται και να κάνει ατελείωτες μετάνοιες εμπρός στα εικονίσματα που είχαν στο σπίτι τους. Μέσα στα χρόνια αυτού του βίου η Μαγδαληνή κάποια στιγμή εξομολογείται ότι στον ύπνο της η Παναγία της ζήτησε να πάει στο χωριό Μεγάρχη Τρικάλων και εκεί να βρει τον Ιερέα ώστε να του υποδείξει ένα συγκεκριμένο μέρος ώστε να σκάψουν και να βρουν εκεί όπου θα χτίσουν το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Αυτή η επίσκεψη της Παναγίας επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, βλέποντας η Μαγδαληνή ακριβώς την τοποθεσία που θα έπρεπε να υποδείξει, πράγμα που την όπλισε με θάρρος και πήγε στο χωριό της Μεγάρχης και αναζήτησε τον τότε εφημέριο π.Ηλία Γεωργούλα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή την επίσκεψη θυμάται καθαρά και ο υιός του πατρός Ηλία, Δημήτρης Γεωργούλας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μία ημέρα έφθασε μία γυναίκα και ζήταγε τον «αφέντη» όπως λέγανε τότε οι τοπικοί τον Ιερέα, φαινόταν ότι την απασχολούσε κάτι που είχε ανάγκη μεγάλη να το μοιραστεί με τον π.Ηλία. Έτσι και έγινε η Μαγδαληνή ανέφερε τα πάντα στον πάτερ Ηλία και εκείνος ακούγοντάς την προσεχτικά φώναξε τον επίτροπο του και με τα κατάλληλα εργαλεία και οδηγό την Μαγδαληνή ανέβηκαν προς την τοποθεσία «Σκούμπο» στους πρόποδες της Αρχαίας Φαλώρειας.
Όταν πλέον ανεβήκανε στην θέση «Σκούμπο» η Μαγδαληνή υπέδειξε ακριβώς το σημείο όπου έπρεπε να σκάψουν και μπροστά στα έκπληκτά τους μάτια ανακάλυψαν θεμέλια από παλαιότερη εκκλησία και κάποια εκκλησιαστικά σκεύη. Τότε πλέον ήταν ολοφάνερο ότι όντως η Υπεραγία Θεοτόκος ήθελε να φανερωθεί αυτό το εκκλησάκι προς Δόξαν Θεού και προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.
Ο πατήρ Ηλίας όπως όφειλε ενημέρωσε τους χωριανούς αμέσως και η απόφαση ξεχύθηκε από τις ψυχές όλων των ευσεβών χριστιανών ώστε να χτισθεί το Εξωκλήσι του Αγίου. Σ' αυτό το κομμάτι και η Μαγδαληνή με τον σύζυγό της Ηρακλή προσέφεραν τα μέγιστα όπως και το υπόλοιπο χωριό, το οποίο μέχρι και σήμερα ευλαβείται τον Άγιο Γεώργιο και πάντοτε τον διατηρεί ευπρεπισμένο αν και η τοποθεσία είναι δύσκολη για πρόσβαση, όμως εναποθέτουν την προσευχή τους και την μετάνοια τους όπως η μακαριστή Μαγδαληνή έκανε τότε που αποκούμπι της ήταν ο Πανάγαθος Θεός και η Παναγία Θεοτόκος,στον φύλακα του χωριού,τον Μεγαλομάρτυρα Άγιον Γεώργιον τον Τροπαιοφόρο.

Όλα αυτά τα οποία εναποθέτουμε στην Αγάπη σας είναι μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ζήσανε αυτές τις όμορφες στιγμές σε εκείνα τα πιο ωραία αγνά χρόνια.

Σήμερα στον Άγιο Γεώργιο κάθε χρόνο όλο το χωριό μαζεύεται στην πανηγυρική του Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό της προηγούμενης ημέρας άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα αυτοκίνητα για να τιμήσουν τον Άγιο αλλά και να απολαύσουν αυτή την μαγευτική θέα που μπορείς να αντικρίσεις από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, από το σημείο όπου ο Άγιος φυλά σχεδόν όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ας έχουμε την ευλογία του και τις πρεσβείες του.