Σας καλωσορίζουμε στο επίσημο ιστολόγιο του Ι.Ν. Αναλήψεως Μεγάρχης - Σας Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Γευστικές προτάσεις για την εβδομάδα της Τυρινής

Η εβδομάδα της Τυρινής 

Η εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου (που λέγεται επίσης και λευκή εβδομάδα) είναι η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, κατά την οποία όσοι νηστεύουν δεν τρώνε καθόλου κρέας και προετοιμάζονται έτσι για τη Σαρακοστή.

Όλες τις ημέρες της εβδομάδας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, όπως και του ελαιόλαδου, αλλά δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανάλωση όλων των κρεατικών. Την Κυριακή της Τυρινής είναι έθιμο να μαγειρεύουμε βακαλάο καθώς και μακαρονόπιτα ή απλώς μακαρονάδα με μπόλικο τυρί, και για γλυκό γαλατόπιτα. Σε κάποια μέρη είναι έθιμο το βράδυ της Κυριακής να κλείνει με αυγά ψητά (με διάφορες παραλλαγές και παραδόσεις). Έτσι η Μ. Τεσσαρακοστή αρχίζει και τελειώνει με τα αυγά να είναι κυρίαρχα.

Εμείς εδώ έχουμε πολλές ιδέες να σας δώσουμε για τις συνταγές της Τυρινής. Ακόμα και αν δε νηστεύετε, οι συνταγές αυτές είναι πεντανόστιμες και σας προτείνουμε να τις φτιάξετε!



Ηπειρώτικη τυρόπιττα

Υλικά

8 φύλλα για πίτα
400 γρ τυρί φέτα
200 γρ ανθότυρο
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
6 αυγά συν ένα κρόκο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού  μπέικιν πάουντερ
130 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα (εκτός του ενός κρόκου). Προσθέτουμε αλάτι με προσοχή ανάλογα το πόσο είναι αρμυρή η φέτα μπόλικο πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά ένα ταψάκι μεγέθους 34 cm. Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα ενώ τα αλείφουμε ενδιάμεσα με βούτυρο και βάζουμε το 1/2 της γέμισης.

Συνεχίζουμε βάζοντας άλλα 2 φύλλα και κατόπιν την υπόλοιπη γέμιση.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και λίγο αλάτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.

Την σερβίρουμε ζεστή.


Γλυκιά γαλατόπιτα με μυζήθρα 

Υλικά συνταγής: φύλλα κρούστας 5-6, γάλα 8 φλιτζάνια, ζάχαρη 2 φλιτζάνια, σιμιγδάλι ψιλό ½ φλιτζάνι, αυγά 8 χτυπημένα ελαφρώς, μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού, βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας για τη γέμιση (και λίγο επιπλέον για τα φύλλα), ανάλατη μαλακή μυζήθρα 350 γρ. λιωμένη με πιρούνι, κανέλα σε σκόνη 2 κουταλάκια του γλυκού, ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής: Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει, χωρίς να φουσκώσει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά και, αφού μισοκρυώσει, ρίχνετε μέσα τα αυγά χτυπημένα με το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο, τη μυζήθρα και λίγη κανέλα. Ανακατεύετε πολύ καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα φύλλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά, αλείφοντάς τα με βούτυρο. Απλώνετε από πάνω την κρέμα και ψήνετε τη γαλατόπιτα για 1 ώρα περίπου, στους 180οC, αφού τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Ο μοναστηριακός μπακαλιάρος σκορδαλιά δια χειρός του αγιορείτη μοναχού πατέρα Νικήτα, είναι σίγουρα μια από τις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και απλά υλικά.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό παστός μπακαλιάρος, ½ φλιτζάνι λάδι, 1 ματσάκι σέλινο, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, 5 πατάτες, 3 κουταλιές ξίδι, 2 κουταλιές άνηθο, αλάτι και πιπέρι.

ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά και τον ξαλμυρίζουμε  για 24 ώρες.  Απλώνουμε στον νταβά το σέλινο και πάνω του τα κομματάκια του μπακαλιάρου. Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε λάδι και νερό. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα. Πριν χυλώσει όμως παίρνουμε 2½ φλιτζάνια ζουμί που θα μας χρειαστεί για την σκορδαλιά. Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνούμε από τον μύλο. Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί.  Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Αφού κατεβάσουμε τον νταβά από την φωτιά περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε καλά τον νταβά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!